18 Mart 2014 Salı

POFUDUK POĞAÇA


                        POFUDUK POĞAÇA

 


Şimdi şöyle fırından yeni çıkmış sıcacık, miss kokulu bir poğaçaya kim hayır derki.
Yapımı kolay ve Misafirlerime de keyifle ikram ettiğim bir poğaça tarifi :)

Bu tarifi ilk  arkadaşım Bilgen'de tattım ve çok beğendim.Bilgen açma şeklini vererek yapar ama ben  peynirli sevdiğim için poğaça şeklini vererek yapıyorum.Sizde nasıl arzu ederseniz o şekilde yapa bilirsiniz.

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt (sıcağa yakın ama sıcak olmayacak)
  • 1 su bardağı su 
  • 1 paket yaş maya
  • 3-4 yemek kaşığı şeker
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un

İÇ HARCI :
  • Beyaz peynir
 
ÜZERİNE :
  • 1 tane yumurta sarısı
  • Çörek otu/Susam

NASIL YAPILIR?
  • İlk olarak mayayı  ılık sütün içinde eritelim, şekeri  sütün içine ilave ederek 10 dakika bekletin.
  • Ardından un hariç hamur için gereken tüm malzemeleri karıştırın. Unu azar azar ekleyin yumuşak ama elinize  yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamuru mayalanması  için 1 saat bekletin.(Kabınıza veya ortama  bağlı olarak bu süre kısalabilir yada uzayabilir.)
  • Hamur mayalanınca ufak parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayın.(Yada  rulo yapıp eşit parçalara bölebilirsiniz)
  • Tezgahı yapışmaması  için yağlayıp  Hamur bezelerini parmak uçuyla hafif açın  içine peynir ekleyip kapatarak tepsiye aralıklı biçimde dizin.
  • Son olarak üstlerine yumurta sarısı sürüp zevkinize göre çörek otu yada  susam serpiştirin.
  • 180-200 derece arası  fırında kızarıncaya dek pişirin. 

NOT: Pişme süresi ve dereceleri fırınınıza göre değişiklik göstere bilir.
Ayrıca  yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanabilirsiniz. 
Mahlebiniz yoksa yada sevmiyorsanız mahlepsizde gayet güzel oluyor.

                                                                                AFİYET OLSUN.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder